Grasz.org - z nami wiesz, w co grasz!: Kolejne sterowniki, kolejny wzrost wydajności - Grasz.org - z nami wiesz, w co grasz!

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Kolejne sterowniki, kolejny wzrost wydajności Aliens vs Predator (2010)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   yaji 

• Profesjonalista
  • Grupa Moderators
  • Postów 972
  • Rejestracja wto, 11 maj 10

Napisano 21 lipiec 2010 - 10:43

Dołączona grafika

Producenci kart graficznych muszą naprawdę lubić Aliens vs Predator. Praktycznie w każdym nowym sterowniku pojawiają się jakieś nowe optymalizacje, poprawiające wydajność ich kart w naszej grze. Tym razem to Nvidia wyświadcza nam podobną przysługę, a wszystko za sprawą sterowników w wersji 258.96 WHQL.

W Relase Notes sterownika możemy przeczytać:

(Sterownik) Zapewnia w przypadku układów GPU GeForce z serii GTX 400 dodatkowy wzrost wydajności w kilku grach PC (dodatkowo w stosunku do poprzednio raportowanej poprawy wydajności wprowadzonej przez sterowniki z serii 256). Poniżej zamieszczono najbardziej znaczące przykłady wzrostu wydajności odnotowane dla układu GPU GeForce GTX 480. Faktyczne rezultaty będą się różnić w zależności od Twojego układu GPU i konfiguracji systemu:

• Do 11% w Aliens vs. Predator (1920x1200 4xAA/16xAF – teselacja włączona)

Jak widać wzrost wydajności dotyczy tylko serii GTX400 i widoczny będzie przy najwyższych możliwych detalach. Swoją drogą, wieść gminna niesie, że dzisiaj mają pojawić się nowe sterowniki do kart ATI. Ciekawe czy i one zadbają o graczy AvP.
Intel Pentium DC E6500 « Gigabyte GA-P35-DS3L « Geil 4x1GB DDR2 800Mhz CL4 « HIS Radeon HD4850 512MB « WD 3200AAKS 320GB « Creative SoundBlaster X-Fi ExtremeGamer « WSH 303 Hi Fi
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pred101 

• Niepokonany
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1764
  • Rejestracja nie, 01 lis 09
  • LocationIława

Napisano 21 lipiec 2010 - 13:45

Oni bardziej dbają o posiadaczy AvP jak Rebellion :o ale z jednej strony to dobrze ;)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
"Xenownica" rlz!
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   neoXs 

• Redaktor naczelny
  • Wyświetl blog
  • Grupa Zarząd
  • Postów 9149
  • Rejestracja śro, 07 kwi 10
  • LocationTu i tam ;)

Napisano 21 lipiec 2010 - 13:47

Wyświetl postUżytkownik Pred101 dnia 21 lipiec 2010 - 13:45 napisał

Oni bardziej dbają o posiadaczy AvP jak Rebellion :o ale z jednej strony to dobrze ;)

Bo AVP to jedna z pierwszych gier gdzie występuje ta mega super uber teselacja :P Teoretycznie oni sami się promują ;) A, że ta cała teselacja to jak dla mnie póki co zwykły pic to cóż....
The enemy of your enemy is your friend....
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   skacikpl 

• Redaktor
  • Wyświetl blog
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1386

Napisano 22 lipiec 2010 - 00:18

Wyświetl postUżytkownik neoXs dnia 21 lipiec 2010 - 13:47 napisał

Bo AVP to jedna z pierwszych gier gdzie występuje ta mega super uber teselacja :P Teoretycznie oni sami się promują ;) A, że ta cała teselacja to jak dla mnie póki co zwykły pic to cóż....

i tak i nie

tessalacja już bardzo dawno była jedną z funkcji open GL i nikt sie tym nie podniecał

ale sama technologia umożliwia niesamowite efekty przy sporej oszczędności, a to że kiepsko sie prezentuje w przypadku wypietrzania kafelków to inna sprawa bo można z tego zrobić cudo:

Dołączona grafika Dołączona grafika
Spoiler

Cytat

Jeżeli zamknąłem jakiś temat, który nie został twoim zdaniem wyczerpany, lub otrzymałeś twoim zdaniem niesprawiedliwe ostrzeżenie poinformuj mnie o tym

Ej, nie chcesz czasem kupić karty graficznej ? ;)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   yaji 

• Profesjonalista
  • Grupa Moderators
  • Postów 972

Napisano 22 lipiec 2010 - 00:52

Już nie wspominając o tym że teselacja była możliwa na Radeonach 8500 (czasy GeForce 3) pod postacią TruForm. Około 20 gier z tego korzystało.
Intel Pentium DC E6500 « Gigabyte GA-P35-DS3L « Geil 4x1GB DDR2 800Mhz CL4 « HIS Radeon HD4850 512MB « WD 3200AAKS 320GB « Creative SoundBlaster X-Fi ExtremeGamer « WSH 303 Hi Fi
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   skacikpl 

• Redaktor
  • Wyświetl blog
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1386

Napisano 22 lipiec 2010 - 00:53

Wyświetl postUżytkownik yaji dnia 22 lipiec 2010 - 00:52 napisał

Już nie wspominając o tym że teselacja była możliwa na Radeonach 8500 (czasy GeForce 30) pod postacią TruForm. Około 20 gier z tego korzystało.

teraz doczytałem

tessalacja była w OGL już 3 lata temu (heloł dx11 2010 rok)

również interesujący artykuł
Dołączona grafika Dołączona grafika
Spoiler

Cytat

Jeżeli zamknąłem jakiś temat, który nie został twoim zdaniem wyczerpany, lub otrzymałeś twoim zdaniem niesprawiedliwe ostrzeżenie poinformuj mnie o tym

Ej, nie chcesz czasem kupić karty graficznej ? ;)
0

Strona 1 z 1